Ile razy chcemy po prostu pić herbatę po obfitym posiłku, ale potem jesteśmy bombardowani różnymi smakami herbaty. Ten artykuł odpowiada na tę potrzebę.
Zawsze należy pamiętać, że są tylko cztery rodzaje herbaty.
1) Czarna herbata
2) Zielona herbata
3) Biała herbata
4) Herbata Oolong
Wszystkie te są wykonane z liści Camellia sinensis, znanej również jako roślina herbaty. Inne napary ziołowe, takie jak herbata rumiankowa, herbata imbirowa lub czerwona herbata z liści rooibos są zdyskwalifikowane jako rodzaje herbaty, ponieważ roślina herbaty nie bierze udziału w ich wytwarzaniu. Różnica między czterema odmianami herbaty polega na ich wytwarzaniu. Ponadto każdy rodzaj herbaty ma inny smak i różne korzyści zdrowotne.
1) Czarna herbata
Silnie aromatyzowany gorący gorący napój Sienna jest najpopularniejszym rodzajem herbaty na Zachodzie. W połączeniu z wyciskaniem cytryny lub dodanym mlekiem i kostką cukru, filiżanka czarnej herbaty jest częścią codziennych ceremonii parzenia herbaty, które odbywają się na całym świecie. Czarna herbata jest zrobiona z mocno utlenionych liści Camellia sinensis. W przypadku zwykłego podawania nie zawiera on żadnych kalorii, węglowodanów ani tłuszczów. Filiżanka czarnej herbaty zawiera więcej kofeiny niż jakikolwiek inny rodzaj herbaty, ale mniej niż w każdej filiżance kawy.
2) Zielona herbata
Lekko utleniona herbata od wieków jest popularna w Chinach, Japonii i Korei. Ostatnio pogłoski o korzyściach zdrowotnych zwiększyły jego popularność również na Zachodzie. Udowodniono, że picie zielonej herbaty może obniżać poziom cholesterolu, zapobiegać nowotworom, zwiększać wskaźniki metabolizmu i być pomocne w różnych innych stanach i chorobach. Zielona herbata jest lekko utleniona, wysuszona, ale nie poddana fermentacji. Zwykle podaje się go bez cukru lub mleka. Ponieważ niektóre odmiany zielonej herbaty smakują nieco gorzko, powinny być warzone w niższej temperaturze niż temperatura wrzenia.
3) Biała herbata
Herbata biała jest rzadsza i droższa niż inne rodzaje herbat wymienione powyżej. Biała herbata składa się z młodych liści Camellia sinensis, które przechodzą długi proces gotowania na parze lub smażenia, usuwają fermentację i suszenie. Ponieważ liście są zbierane, gdy pąki są nadal pokryte białymi włosami, nazywa się je białą herbatą. Herbata biała ma najbardziej delikatny, słodki smak niż inne rodzaje herbaty. Co więcej, zawiera najmniejszą ilość kofeiny i największą ilość przeciwutleniacza, które pomagają zapobiegać rakowi.
Tradycyjna chińska herbata jest powszechnym towarzyszem chińskich potraw, takich jak dim sum i suey w chińskich restauracjach. Herbata oolong, czarny smok w języku chińskim, ma swoją nazwę po długich, ciemnych, wyrzeźbionych liściach, które wyglądają jak dzikie czarne smoki po warzeniu. Unikalny smak herbaty oolong osiąga się przez długi proces, który obejmuje suszenie słoneczne liści Camellia sinensis, lekkie utlenianie, chłodzenie i suszenie. Rezultatem jest jaśniejszy smak niż popularna czarna herbata i mocniejsza niż delikatna zielona herbata.