Miłośników czekolady jest z pewnością bardzo wielu. Gorzka, mleczna, biała, z orzechami, z nadzieniem, to tylko niektóre z jej rodzajów. Każdy smakosz znajdzie coś dla siebie. Wielbiciele czekolady najchętniej sięgają po parę jej kostek z różnych okazji, ale także i bez przyczyny. Smakuje i do kawy i do herbaty, a czasem nawet i ją samą można wypić w postaci napoju. Nie ma nic lepszego, niż czekolada na gorąco w zimowe dni. Jednak opcji wykorzystania uwielbianego przez nas deseru jest o wiele więcej.

Główny składnik

Nie musimy kupować drogich, luksusowych pralinek, aby cieszyć się swoim ulubionym smakiem. W domowych warunkach bardzo łatwo zrobić pyszne czekoladki. Wystarczy trochę czasu, foremka silikonowa i zamrażalnik. Fanów czekolady na pewno zadowoli również fondue. Jest to także świetny sposób na przekąskę podczas towarzyskich spotkań. Zarówno pianki jak i owoce będą wspaniale komponować się ze smakiem roztopionej czekolady. Jeśli szykujemy przyjęcie dla dzieci dobrym pomysłem będą lizaki czekoladowe. Takim przysmakiem z pewnością zdobędziemy serca maluchów.

Małe co nieco

Czy jest ktoś na tym świecie, kogo nie jest w stanie skusić czekoladowa muffinka? Albo kawałek mocno czekoladowego brownie? A może czekoladowe naleśniki z dowolnym nadzieniem i bitą śmietaną? Pomysłów i możliwości jest wiele i tylko od nas zależy na co mamy ochotę. Czekolada nie musi być głównym składnikiem naszych popisów kulinarnych. Sprawdzi się również jako dodatek np. w postaci startych na drobnych oczkach wiórków, którymi możemy posypać chociażby wierzch deseru jogurtowego lub kawy.

Wyjątkowy napój

Do picia kawy nie trzeba zwykle nikogo namawiać. Niektórzy traktują ten zastrzyk kofeiny jako ratunek po nieprzespanej nocy i sposób na udany początku dnia. Kiedy jednak na dworze robi się zimniej, nabieramy ochotę na rozgrzewające specjały. Czekolada na gorąco doskonale sprawdzi się w długie jesienno-zimowe wieczory. Nie trzeba mieć wielkich umiejętności kucharskich, żeby cieszyć się jej smakiem. Czekolada na gorąco dobrze komponuje się również z cynamonem, a jej wierzch możemy ozdobić dodatkowo bitą śmietaną.